Hoe objectief is onze waarneming?

Een prachtig vergezicht en choquerende film, de kleinste details of een getuigenverklaring bij een misdaad….

Een prachtig vergezicht en choquerende film, de kleinste details of een getuigenverklaring bij een misdaad…

Wat heb je eigenlijk gezien? Een weergave van een gebeurtenis of een vertaling van je eigen ervaring en referenties?

We denken te zien wat waar is, maar wist je dat we een keuze hebben hoe we dit interpreteren ofwel vertalen naar een ervaring?

Dat zal wel…maar mijn waarneming is toch wel behoorlijk objectief. Nou dat zal je nog tegenvallen. Wat je ziet is namelijk een combinatie van een beeld en de verwerking ervan. Enkel een beeld of meerdere beelden achter elkaar (een film) zegt niet zoveel zonder dat je brein hier een verwerking van maakt. Het vertelt wat je hierbij denkt, voelt, herkent of signaleert, kortom moet ik blijdschap of verdriet voelen, iets of iemand herkennen of vluchten voor gevaar? Kijk maar eens naar deze afbeelding.

In één beeld zitten twee verschillende beelden. Het gaat er niet of je ze beide kunt zien, het gaat erom dat je een keuze hebt welke je wil zien en de daarbij behorende herkenning en gedachten. Dit bewijst simpelweg dat je referentiekader, ofwel wat je al weet, invloed heeft op een nieuw beeld. Je ziet namelijk alleen een golvend, symmetrisch gevormd, zwart vlak, meer is het niet!

Je brein maak daar, door wat je weet, kent en geleerd hebt, een vaas of twee gezichten van. De aanname wat voor soort vaas (of ornament of kelk) en persoon (geslacht, afkomst, etc) je in deze vorm ziet, gaat nog een stap verder. Dit is nog subjectiever.

Maar waarom doen we dat?

Om de hoeveelheid beeld, informatie en prikkels te kunnen verwerken en hierin te functioneren ordent, versimpelt en categoriseert ons breid wat we zien. Zo kunnen we snel en efficiënt handelen in gevaarlijke situaties of ontspannen genieten van een mooi vergezicht. In een nieuwe situatie kunnen we hierdoor de grote van de ruimte, de routing en het aantal aanwezige objecten of personen snel inschatten. Dat is wel zo prettig als je ergens voor het eerst bent!

Wat je weet, kent, gewent bent en geleerd hebt in je leven bepaald dus de waarneming van wat je zit en niet het beeld alleen.

Zie je volgende keer iets nieuws? Denk dan een aan dit artikel en kijk nog een keer maar dan met andere ogen!

Heb je je al aangemeld voor meer tips en inspiratie voor in je huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Laat je inspireren

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Download e-book