Tijdens onze vakantie in Normandië bezochten we veel bijzondere en mooie plekken. Dit gebouw was toch wel het meest onwerkelijk: Musée Hangar à Dirigeables. Een zeppelin hangaar in Écausseville, Frankrijk uit 1916.
Het gevoel dat je krijgt in zo’n groot gebouw deed me direct denken aan hoe je te werk gaat in een huis met een hoog plafond. De link tussen deze twee lijkt vergezocht, maar dat is het niet. Ik leg het je uit!
De Zeppelin hangaar is zo hoog en lang (150 meter lang en 30 meter hoog), ongewoon van vorm en buiten menselijke maat, dat je de verhouding ten opzichte van het gebouw helemaal kwijt bent. Het is een soort interieur-mindfuck voor gevorderden. Je brein raakt in de war en je voelt twee dingen: verwondering en onbehagen.
Verwondering
Verwondering omdat het zo groot is en op zijn eigen manier ook wel heel mooi. De hoogte maakt je stil en direct vraag je je af hoe ze dit hebben gebouwd in die tijd. Hoe blijft het zo staan? Hoe werkten de mensen uit die tijd hier en hebben zij zich hier gevoeld?
Onbehagen
Onbehagen omdat je jouw plaats in de ruimte niet kunt afstemmen. Je voelt je als een mier in een weiland en daar wordt je een beetje ongemakkelijk en onzeker van. Ondanks dat je alles kunt overzien, zegt een klein stemmetje in je hoofd: “Het is hier best eng, het klopt niet, we gaan hier weg”.
In deze zeppelin hangaar uit de jaren 20 hebben ze er nog een schepje bovenop gedaan. Door achterin op de volledige wand een doek te hangen met een foto van de ruimte met een zeppelin erin, lijk de ruimte nog verder door te lopen en ben je nog meer gedesoriënteerd. Het effect is compleet en pas helemaal bij deze beleving.
Een huis inrichten met en hoog plafond
Een bezoek om nooit te vergeten en waar ik graag een link leg naar de hoge interieurs van nu. Plekken die voorheen geen woonfunctie hadden zoals een kerk, een watertoren of een fabriek, maar nu zijn omgebouwd naar woonhuis hebben vaak dit zelfde probleem. Een hoog huis is namelijk niet eenvoudig gezellig te maken.
Alle standaard inrichting is gebaseerd op een standaard hoogte van rond de 2,5 meter en wij zijn dat ook gewend. Wij voelen ons het meest prettig in een standaard ruimte, dat heeft de natuur nu eenmaal voor ons bepaald. Bij een plafond hoger dan 3 tot 4 meter zijn we onze referentie kwijt en voelt het niet meer zo comfortabel. Door goed in te spelen op de hoogte, met maatwerk en een goed ontwerp kun je hoge ruimtes geweldig indelen en ze zo maken dat je je er wel thuis voelt.
De grootste ontwerpfout in een hoog huis
De grootste ontwerpfout die hier veel gemaakt wordt, is dat de hoogte niet bij het interieur betrokken wordt. En dat komt dan weer omdat er gewerkt wordt met meubels van standaard hoogte. Gebruik het hele muuroppervlak en de hele vrije ruimte die je hebt en je zult zien dat het ineens wel een heel mooi EN heel gezellig thuis wordt. Balans tussen hoog en laag is hierin het toverwoord en betrek de volledige ruimte in je interieur.
Wil je hier meer over weten of heb je hulp nodig met je niet zo standaard huis?