De invloed van daglicht op kleur

Niets is zo veranderlijk als het weer, maar wist je dat met het weer, de tijd en het jaargetijde ook de kleur van het licht verandert?

Niets is zo veranderlijk als het weer, maar wist je dat met het weer, de tijd en het jaargetijde ook de kleur van het licht verandert? Je hebt dus niet alleen donkere en lichte dagen, maar ook gedurende het jaar en zelfs binnen de dag verandert de kleur van het licht. De invloed van daglicht op kleur is groter dan je denkt, maar met deze kennis kies je de juiste kleur.

Hoe bepaal ik de juiste kleur voor mijn Interieur?

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn een aantal basis factoren waar je rekening mee moet houden en die bepalend zijn voor de uiteindelijke muurkleur:

  • de ligging van de ruimte waarin je kleur wilt aanbrengen
  • de specifieke muur waarop je de kleur wilt aanbrengen
  • de hoeveelheid lichtinval, ofwel de grote en het aantal ramen in deze ruimte

Noord – Oost – Zuid – West

De ligging van de ruimte (en zelfs het tijdstip van de dag) zegt veel over hoe de kleur eruit zal komen te zien in combinatie met daglicht. Ligt de ruimte op het Zuiden dan heb je veel warme lichtinval (oranje – rood – paars), ligt de ruimte op het Noorden dan is de lichtinval vooral koel (paars – blauw – groen). Daartussen in heb je nog Oost met frisse lichtinval (groen – geel – oranje) en West met lage en warme lichtinval (rood – paars). In het tekeningetje hieronder zie je het duidelijk weergegeven. De kleur die je uiteindelijk op je muur kiest zal dus in sterke mate beïnvloedt worden door de natuurlijke lichtinval in de ruimte.

Om dit te illustreren een voorbeeld hieronder: een rode muur op het Zuiden zal extra fel en heftig overkomen omdat deze versterkt wordt door het warme, rode licht. Kies je voor blauw op een muur met een Zuidelijke lichtinval dan zal deze een paarse toon hebben.

Welke muur moet ik verven?

De specifieke muur waarop de kleur wordt aangebracht heeft vooral effect op de zichtbaarheid en hoe donker de kleur oogt. Kies je ervoor om de kleur op de muur te plaatsten waarin ramen zitten, dan zal deze kleur beduidend donkerder overkomen dan verwacht. Kies je juist de muur tegenover of naast de ramen dan zal het licht van de ramen of deuren de kleur aanlichten en deze veel beter tot zijn recht laten komen. De theorie hierachter is vrij simpel. Als je naar een muur kijkt met ramen erin dan lijken de ramen veel lichter dan de muur. Je ogen werken samen met je hersens en corrigeren dit automatisch zodat ze zowel het raam als de muur kunnen zien. Deze filtering zorgt ervoor dat het beeld op een onderbelichte foto lijkt. De muur lijkt donkerder dan deze in werkelijkheid is en dus ook de kleur die je er net op hebt gezet.

Veel of weinig licht in de ruimte?

Als laatste is de hoeveelheid lichtinval van belang voor de intensiteit van de kleur. Heb je weinig of kleine ramen in je woning of staan er buiten veel bomen die het licht tegenhouden dan zal de ruimte gemiddeld donkerder zijn. Bij een grote glazen pui, ramen tot de grond of een glazen serre heb je juist veel lichtinval en is de ruimte lichter dan gemiddeld. De hoeveelheid lichtinval beïnvloedt naast de donkerte of lichtheid van de kleur ook hoe fel de kleur op je overkomt.

Maar hoe kies ik de juiste kleur die in mijn ruimte past?

Er zijn dus een aantal belangrijke punten waarbij je rekening moet houden wanneer je voor een specifieke ruimte een kleur uitzoekt. Heb je een mooie kleur in gedachten? Haal dan een staal hiervan of verf een stukje op een wit papier. Houdt deze staal gedurende de dag en het liefst ook met je kunstverlichting ’s avonds tegen de muur die je wilt verven en bekijk goed of de kleur nog steeds is zoals je hem voor ogen had toen je hem koos.

Is dit simpel? Dat heb ik nooit gezegd! Er zijn zoveel kleuren die ook nog in verschillende tonen te mengen zijn waardoor ik me goed voor kan stellen dat het alleen maar moeilijker wordt. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat de kleur goed matched met de rest van de inrichting of wil je misschien wel twee kleuren in de ruimte gebruiken.

Mocht je er echt niet uit komen, dan kijk ik graag met je mee. Maar wat ik nog veel leuker zou vinden is, dat ik je met deze blog de tools heb kunnen geven bij het kiezen. Is het gelukt?

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring en zou het geweldig vinden als je dit in een bericht hieronder zou willen delen.

 

Heb je je al aangemeld voor meer tips en inspiratie voor in je huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Laat je inspireren

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Download e-book