Studio 5121

Maak je tuin gezellig met deze stijlvolle en decoratieve wand van haardhout. 

Heerlijk is het om de kachel te stoken. In winter gezellig binnen om de haard en in de zomer in een vuurkorf of stookpot​ genieten van ...

Heerlijk is het om de kachel te stoken. In winter gezellig binnen om de haard en in de zomer in een vuurkorf of stookpot​ genieten van de lange zomeravonden. Daarvoor heb je natuurlijk wel een voorraad hout nodig en waar laat je dat?
Ligt het hout in een verloren hoekje? Neemt het een deel van je tuin in beslag of heb je een standaard houthok in de tuin dat geen schoonheidsprijs verdient? Dan heb ik de oplossing voor je!

Met deze oplossing krijgt je tuin, zowel modern als landelijk, een prachtige uitstraling.
Je hebt een ruime voorraad haardhout en maakt een echte eyecatcher.

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Bepaal je kader

Je bepaald wat de buitenrand van jou houthok wordt. Dit bepaal je aan de hand van de hoeveelheid hout en de beschikbare wand die je kunt vol leggen. Daarnaast moet het hout iets van de grond liggen om te kunnen luchten.

Stap 2: Kies jouw stijl

Kies vervolgens een stijl: landelijk, strak, industrieel of wat dan ook in jouw tuin past. Hiermee bepaal je ook welke materialen je gaat gebruiken.
In dit voorbeeld is er gekozen voor stoer-landelijk, is er gebruik gemaakt van houten veilingkisten en authentieke accessoires.

Stap 3: Bouwen maar

In deze tuin is aan beide zijden van het houthok een stapel veilingkisten op elkaar geplaatst. Je begint uiteraard onderaan en bevestigd de kisten met pluggen en schroeven stevig in de achterwand. Vervolgens plaats je de tweede kist erop en bevestigd deze aan de wand en aan de onderliggende kist. De hoeveelheid hout zorg voor een flinke druk op deze kisten, daarom moeten ze goed vast zitten en gevuld worden met hout (minimaal de 2 onderste).
Ga zo verder en maak beide kanten tot er geen kist meer op past.

Vervolgens leg je verdeeld over de bodem (ongeveer om de 50 cm) een balkje dat iets minder diep is dan de kisten. Daaroverheen leg je lange planken met een kleine tussenruimte voor de beluchting, en schroef dit aan elkaar vast.

Nu komt het leuke werk! Plaats de kisten in het midden zoals je op de foto ziet of verzin zelf een mooie verdeling. Schroef ook deze weer goed vast aan de achterwand.
Vul de bodem zorgvuldig met hout. Zorg dat de stapel verticaal blijft of het liefst iets naar achteren tegen de muur leunt. Het mag zeker niet naar voren gaan hellen, dat is gevaarlijk. Dit doe je door sommige blokken omgedraaid (met de dikke kant aan de zichtkant) te leggen of om een blok dwars te leggen en de andere blokken daar weer op te leggen. Vul zo het hele houthok en werk om de kisten heen. Pas en meet met de stukjes hout zodat de losse kisten in het midden ook steun krijgen van het hout. Zo kunnen ze het hout bovenop dragen. Vergeet zeker de onderste kisten niet te vullen voor de stabiliteit.

Heb je hulp nodig met het kiezen van de juiste stijl, materialen of met het ontwerp? Ik help je graag!

Succes en geniet van je tuin!

 

 

Heb je je al aangemeld voor meer tips en inspiratie voor in je huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Laat je inspireren

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Download e-book