Studio 5121

Boekenplank op niveau

Met deze effectieve oplossing krijg je niet alleen op een mooie manier meer ruimte in je kasten, het laat de kamer, gang of...

Bespaar veel ruimte en verhoog je plafond met deze effectieve oplossing. Kom je opbergruimte tekort? Staan al die boeken eigenlijk best wel in de weg en lees je ze niet zo vaak? Zou je die ruimte niet liever voor iets anders willen gebruiken? Dan heb ik de oplossing voor je!

Met deze effectieve oplossing krijg je niet alleen op een mooie manier meer ruimte in je kasten, het laat de kamer, gang of keuken ook hoger lijken en geeft daarmee een ruimtelijker en nettere uitstraling.

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Bepaal je kader

De afmeting van de boekenplank is afhankelijk van de boeken die je erop wilt hebben. Meet dus voor je de planken koopt de diepte van het diepste boek. Let erop dat er nog een balkje achter het boek komt en tel dit dus op bij de diepte van het boek. Kijk ook naar de dikte van de plank, kies niet een te dunne plank want er komt flink wat gewicht op te staan (minimaal 18 mm). Vervolgens bepaal je wat de hoogte van je boekenplank wordt ten opzichte van het plafond. Kijk hiervoor naar de hoogte van het hoogste boek dat je wilt plaatsten.
Kies als laatste aan welke muren je de planken gaat hangen. Je kunt ervoor kiezen om helemaal rondom in de ruimte te gaan, maar één of twee muren (een aansluitende hoek) zijn ook erg speels.

Stap 2: Kies jouw stijl

Kies vervolgens een stijl: landelijk, strak, industrieel of wat dan ook in jouw huis past. Hiermee bepaal je ook welke materialen je gaat gebruiken en vooral welke afwerkingslatten of misschien wel een buisconstructie.
In dit voorbeeld is er gekozen voor een strakke, witte uitstraling en is er gebruik gemaakt van simpele afwerklatten en eenvoudige accessoires.

Stap 3: Bouwen maar

Nadat je de hoogte van de planken bepaald hebt, hang je deze waterpas op. Het makkelijkste werkt dit met een zelf nivellerende waterpas die een laserlijn op de muur aangeeft.
Begin met de balkjes. Plaats deze waterpas op de muur en zet ze vast met pluggen en schroeven. Houdt rekening met de dikte van de plank die er nog onder komt, zodat je niet te laag uitkomt. Ben niet te zuinig met de dikte van de balkjes, ze dragen zomenteen immers de planken èn de boeken.

Plaats daaronder de planken. Boor deze eerst voor om scheuren in het hout te voorkomen en zet ze daarna vast met schroeven. Als laatste plaats je over deze schroefgaten de afwerklatten met montage kit.​

Nu komt het leuke werk! Als de kit goed droog is kun je het geheel in de juiste kleur schilderen. Wel eerst even netjes opschuren en ontvetten voor je begint natuurlijk!
Zet het houtwerk voor de zekerheid in de grondverf en werk het af met één of twee lagen lakverf naar keuze. Zorg wel dat de kleur niet afwijkt van de muur, dat geeft een storend effect. Je kunt er ook voor kiezen om de boekenplank met de latex van de muren te schilderen, vraag hiervoor even advies aan je verfwinkel.
Nu alle verf en kit gedroogd is, is het tijd om de boel in te ruimen.

Heb je hulp nodig met het kiezen van de juiste stijl, materialen of met het ontwerp? Ik help je graag!
Succes en veel plezier!   

Heb je je al aangemeld voor meer tips en inspiratie voor in je huis?

9 reacties

 1. goedenavond,

  wij willen een soortgelijke boekenplank maken op ruimte te besparen.
  Hoe kunnen we deze het beste aan de muur bevestigen?

  1. Wat leuk dat je de boekenplanken wil gaan maken. Ik heb je een mail met wat extra uitleg gestuurd.
   Succes en veel plezier!

 2. Leuk dat je ermee aan de slag wil gaan en bedankt voor je interesse.
  Ik heb je extra informatie gestuurd.
  Succes en veel plezier!

 3. Hoi,
  Wat een goed idee!
  We hebben een overloop met hoog plafond en zoeken nog een manier om boeken op te slaan.
  Wij zouden ook graag wat nadere info ontvangen.
  Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Laat je inspireren

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ZOMER GIVEAWAY

Win deze stijlvolle Tuinprikker met Outdoor led kaars t.w.v. €72,- en geniet van een heerlijk zomersfeertje in je tuin of op balkon.

Het is nu of nooit want dit is de laatste giveaway dit jaar.

Dus doe snel mee en wie weet straalt deze beauty binnenkort wel bij jou in het groen.

Download e-book