Is jouw interieur in Balans?

Zorgvuldig heb je alle meubels uitgekozen, de kleur op de muur of prachtige muurdecoratie aangebracht, allerlei leuke accessoires verzameld en ...

Zorgvuldig heb je alle meubels uitgekozen, de kleur op de muur of prachtige muurdecoratie aangebracht, allerlei leuke accessoires verzameld en een mooi kleed gekocht, maar waarom mis ik dan nog steeds iets? Het is niet gezellig, niet compleet…
Ondanks al je mooie aankopen is je interieur niet in Balans.

Hoe krijg ik Balans in mijn interieur?

Balans in je interieur is afhankelijk van een aantal factoren die samenwerken om één geheel te creëren. De vorm, stijl en grootte van de producten speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol, maar ook de kleur, het materiaal en indeling zijn van groot belang. Toch kan het zo zijn dat wanneer je dit allemaal voor elkaar hebt, je toch nog iets mist. In mijn Kleuradvies en Interieuradvies Aan Huis bezoeken zie ik het regelmatig, er is geen grijswaarde balans. Geen grijswaa… wat?
Grijswaarde balans is een van de minst toegepaste aspecten tijdens het inrichten en kiezen van een interieur. Ik zal je kort, maar toch zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen wat dit is en nog belangrijker, hoe je het zelf kunt toepassen.

Grijswaarde

De grijswaarde van de kleuren in je interieur bepaald grotendeels hoe spannend en levendig je interieur op je overkomt en of je interieur dus in balans is of juist niet. Grijswaarde, ook wel Toonwaarde genoemd, is de lichtsterkte van kleur en heeft dus niets met de kleur grijs te maken. Een donkere kleur weerkaatst weinig licht en heeft daardoor weinig lichtsterke, bij een lichte kleur is dit precies omgekeerd. Zo heeft geel dus een lichte grijswaarde en bijvoorbeeld bordeaux rood een donkere grijswaarde. Het leuke, maar tegelijkertijd het moeilijke, is dat alles een grijswaarde heeft. Niet alleen effen kleuren of kleurpatronen, maar ook materialen, composities, vormgeving, detailleringen en zelfs de locatie doet een duit in het zakje. Zo kan een interieur aan de kust van Dubai er prachtig uitzien, maar zodra je dat naar de Noordzee haalt is het hele effect totaal verdwenen.

Wat zien we dan eigenlijk echt?

Ons brein neemt waar in vlakken en concepten, een computer of camera juist in pixels. Het grote verschil is dat wij bij het binnenkomen van een ruimte vrij snel de grote, indeling, (vlucht)routes en totale indruk kunnen waarnemen. Dit is niet alleen gemakkelijk en veilig, maar scheelt ons ook zeeën van tijd. Stel je eens voor dat ons brein alle pixels in elk beeld dat we zien zou moeten analyseren, dan zijn we bij de bakker enkele uren bezig met laden voor we een brood kunnen bestellen!
Het waarnemen in vlakke is min of meer te vergelijken met een kopie uit een kopieermachine. De afbeelding die je erin legt wordt belicht en alle delen van de afbeelding reflecteren op hun eigen grijswaarde het licht. De donkere minder dan de lichte delen. Hierdoor krijg je een beeld dat alleen uit zwart, een beetje grijs en wit bestaat.

Een interieur waarin deze zwarten, grijzen en witten afwisselend genoeg zijn en vooral in evenwicht zijn, is een gebalanceerd interieur. Een gebalanceerd ontwerp ervaar je als prettig, gemakkelijk leesbaar en in één oogopslag analyseerbaar. Het is levendig, helder en rustig, maar zeker niet saai. Zijn er in het beeld teveel dezelfde grijswaarden dan is het moeilijker voor onze hersenen om in één keer de ruimte te overzien. We ervaren dit vaak als onrustig, saai of we missen sfeer, gezelligheid of samenhang. Het maakt overigens niets uit in welke stijl je interieur is ingericht. Je kunt beste een wit, strak interieur hebben waarin de aanwezige grijswaarden prachtig in balans zijn. Of juist een interieur vol kleur waarbij er geen touw aan vast te knopen is en de balans ver te zoeken.

Hoe zorg ik ervoor dat de grijswaarden in mijn interieur in balans komen?

Als het goed is heb je een duidelijk beeld voor ogen wat je mooi vindt en hoe jouw interieur eruit moet zien. Soms is dit geïnspireerd op een afbeelding uit een flyer of tijdschrift, maar misschien zit het ook wel gewoon in je hoofd. Van dit beeld moeten we de grijswaarden gaan analyseren:

  • Gebruik het plaatje uit de flyer of het tijdschrift en maak er een foto van of maak een foto van je huidige inrichting.
  • Maak hiervan een zwart-wit foto, het beste resultaat krijg je onder een kopieermachine, maar op de computer of op je smartphone werkt het ook prima.
  • Bekijk nu hoeveel donkere, midden en lichte tonen er in de afbeelding zitten en of dit in verhouding is.

Zijn de zwarten, grijzen en witten ongeveer evenveel aanwezig? Of zie je van één van de drie teveel of te weinig? Door het weghalen of toevoegen van de ontbrekende donkere of lichte grijswaarden kun je eenvoudig je interieur weer in balans brengen. Dit kun je doen door andere accessoires toe te voegen, te schuiven met de huidige inrichting of een kleur of muurdecoratie aan de wand te veranderen.

Ik ben erg benieuwd of het gelukt is. Heb je de juiste grijswaarde balans gevonden en heeft het je interieur verbeterd? Ik ben erg benieuwd en zou het geweldig vinden als je dit in een bericht hieronder zou willen delen.

Mocht je er niet uitkomen of deze materie toch iets te ingewikkeld vinden, dan help ik je graag met het in balans brengen van je interieur in een Kleuradvies of Interieuradvies Aan Huis.

Succes!

Grijswaarde balans in kleurrijk interieur
Grijswaarde balans in botanisch interieur

Heb je je al aangemeld voor meer tips en inspiratie voor in je huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Laat je inspireren

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Download e-book